Ανάκτηση θερμότητας

Ανάκτηση Θερμότητας

Η Myclima εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα της ανάκτησης θερμότητας από ψυκτικά κυκλώματα εδώ και 20 χρόνια. Η εμπειρία μας σε διαφορετικές εφαρμογές όπως ανάκτηση θερμότητας από chiller, από κλιματιστικά, από ψυκτικά συγκροτήματα , από αντλίες θερμότητας εξασφαλίζει την αποσβεσιμότητα της επένδυσης του πελάτη.

 

Τι είναι η ανάκτηση θερμότητας.

Ανάκτηση θερμότητας είναι η διαδικασία με την οποία επιτυγχάνεται εξ ολοκλήρου αξιοποίηση ή μέρους της θερμότητας που απορρίπτεται στο περιβάλλον από κάποια μονάδα παραγωγής θερμότητας (ψυγεία, κλιματιστικά κ.α.).

Σκοπός του συστήματος ανάκτησης θερμότητας είναι η εκμετάλλευση της θερμότητας που απορρίπτεται στο περιβάλλον από το συμπυκνωτή κατά την περίοδο λειτουργίας του συστήματος της ψύξης. Η ανάκτηση αυτή γίνεται μέσω κατάλληλου εναλλάκτη θερμότητας.

Η θερμότητα που απορρίπτεται από το σύστημα ψύξης μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

  • στις εγκαταστάσεις παραγωγής θερμού νερού χρήσης.
  • στα στοιχεία νερού μεταθέρμανσης για έλεγχο της υγρασίας.
  • στο σύστημα κλιματισμού των περιφερειακών ζωνών του κτιρίου.
  • στις μονάδες προκλιματισμού.

Στην βιομηχανία η ανάκτηση θερμότητας είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία γιατί οι ποσότητες ανακτώμενης θερμότητας είναι τεράστιες λόγω των μεγάλων μεγεθών.

Η εξοικονόμηση μας δεν είναι μόνο αυτή, είναι πολλαπλάσια γιατί χρησιμοποιούμε τα νερά που έχουμε ζεστάνει με την ανάκτηση αντί με πετρέλαιο ή υγραέριο το οποίο το γλυτώνουμε. Εξοικονομούμε απο την μείωση των βλαβών και απο υπερβολικό θόρυβο. Άρα η συνολική μας εξοικονόμηση ξεπερνά κατά πολύ τους προηγούμενους υπολογισμούς μας.Το καλό με αυτό είναι ότι μπορούμε να το αποδείξουμε σε πάρα πολλές εφαρμογές μας μόνο το 2010.Το κακό είναι ότι όσο δεν το εφαρμόζεται στην επιχείρησή σας τόσο χάνεται χρήματα απο το ταμείο σας. Ενημερωθείται και πάρτε την σωστή απόφαση σήμερα.

Πώς γίνεται η ανάκτηση θερμότητας
Όταν δουλεύει ένα κλιματιστικό η εσωτερική μονάδα(εξατμιστής) βγάζει κρύο αέρα ενώ η εξωτερική μονάδα (συμπυκνωτική) βγάζει ζεστό αέρα. Πριν φτάσει το ζεστό φρέον στο εξωτερικό στοιχείο (συμπυκνωτής) με τον ανεμιστήρα και πετάξουμε στον αέρα την θερμότητα, το φρέον περνάει από ένα ενάλλακτη που από την μια περνά το ζεστό φρέον ενώ από την άλλη περνά κρύο νερό.

Έτσι αντί το φρέον να πηγαίνει προς το στοιχείο(συμπυκνωτή) με θερμοκρασία περίπου 80°C πηγαίνει με θερμοκρασία περίπου 55°C. Έτσι το φρέον όταν βγει από το στοιχείο (συμπυκνωτή) αντί να είναι 55°C είναι 35°C που σημαίνει ότι το μηχάνημα μας δουλεύει ξεκούραστα χωρίς να ζορίζεται από υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και με πολύ χαμηλότερη έως και 60% κατανάλωση ρεύματος.

Άρα η Ανάκτηση θερμότητας συμβαίνει όταν παίρνουμε την θερμότητα που έχει το ζεστό φρέον, παράδειγμα του ψυγείου ,και μέσω ενός εναλλάκτη θερμότητας, που από την μια μεριά περνά το φρέον και από την άλλη περνά το κρύο νερό ,το δίνουμε στο κρύο νερό και το κάνουμε ζεστό και έτοιμο προς χρήση ανεξάρτητα αν είναι για μπάνιο ,για κουζίνα , για πισίνα κλπ.

Με την ανάκτηση θερμότητας δίνουμε την δυνατότητα στο ψυκτικό μηχάνημα , ψυγείο ή κλιματιστικό , να μας παράγει δωρεάν ζεστό νερό έτοιμο προς χρήση, να λειτουργεί με μειωμένη κατανάλωση από 40% μέχρι και 60% , να λειτουργεί με κατά πολύ μειωμένο θόρυβο και με κατά πολύ μειωμένες επισκευές . Με τον τρόπο αυτό παράγονται τρομερά μεγάλες ποσότητες ζεστών νερών χρήσης τις οποίες αποθηκεύουμε σε θερμοδοχεία για να τα χρησιμοποιήσουμε όταν τα χρειαστούμε.

Μπορούμε να κάνουμε ανάκτηση θερμότητας από οποιοδήποτε κλιματιστικό όσο μεγάλο και όσο μικρό κι αν είναι όσο απλό και όσο πολύπλοκο κι άν είναι, από οποιοδήποτε ψυγείο όσο μεγάλο και όσο μικρό κι αν είναι , από κεντρικές μονάδες κλιματισμού συνήθως αέρα-νερού ή νερού-νερού με απίστευτα αποδοτικά και ενεργειακά αποτελέσματα.

Στο παραπάνω πίνακα της Copeland (ο μεγαλύτερος κατασκευαστής συμπιεστών στον κόσμο) παρατηρούμε τις διαφορές σε απόδοση και κατανάλωση διαφόρων τύπων συμπιεστών ανάλογα με την θερμοκρασία συμπύκνωσης.